Saf Araştırma Fonlarının Onuncu Yılı Kapsamında Hazırlanan Programlar Devam Ediyor
Ortak öğrenme ve tartışmaya yönelik özgün araştırmalara alan yaratmayı amaçlayan Tuz Araştırma Fonlarının onuncu yılı kapsamında hazırlanan programlar devam ediyor. Fotoğraf tarihi, görsel kültür ve arşiv konularına odaklanan araştırmacı İdil Çetin, 27 Eylül Çarşamba günü saat 18.30’da Salt Galata’da bir konuşma yapacak.
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, 2013 yılından bu yana faaliyetlerine kesintisiz olarak devam ediyor. Saf Araştırma Fonları Onuncu yılında bir dizi program düzenleniyor. Salt Blog’da yayınlanan konuşmalar ve yazılar aracılığıyla 2013-2022 yıllarında desteklenen araştırmaların çıktıları yıl boyunca değerlendirmeye sunuluyor.
2013 yılında desteklenen araştırmacılardan İdil Çetin‘nin konuşması, 27 Eylül Çarşambagün 18.30’da‘içinde Tuz Galata, Çalıştay II-III ‘de düzenlenecektir. Çetin, ” Erken Cumhuriyet Yıllarının Görsel Rejiminde Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları “” başlıklı konuşmasında Atatürk’ün fotoğraflarının Osmanlı basınından Cumhuriyet basınına ne sıklıkta ve hangi vesilelerle yayıldığını inceleyecek. Atatürk imgesinin erken Cumhuriyet dönemi görsel rejiminin nasıl düzenli bir parçası haline geldiği, Cumhuriyet tarihini farklı açılardan beslemek için ülke liderinin binlerce fotoğrafının nasıl çekildiği ve bir görüntünün nasıl sabitlendiği ele alınacak. bu görüntüler üzerinde.
Saf Araştırma Fonları onuncu yıl programıKapsamında Saf BlogNora Tataryan’ın “ Osmanlı İmparatorluğunun Son Döneminde Kültürel Üretim Mekanı Olarak Oturma odası”, Efe Murad ve Emirhan Eringen’in “ Kayıp Avangard: Yüksel Pazarkaya Stuttgart Beton Şiir Okulu’nda”, Tuğçe Tezer’in “ Antakya’nın tarihini yürümek: Deprem sonrası ‘Antakya Yürünebilir Kent Tarihi Rehberi’‘” ve Derya Acuner’in “ Kafesin İki Yüzü: Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Anısı“. Başlıklı yazıları içerir. Erken Cumhuriyet dönemi İstanbul’unda kültürel miras ile kentsel hafıza arasındaki bağın incelenmesi Ümit Fırat AçıkgözTemmuz ayında düzenlenen konuşmaSalt’ın mı YouTube kanalında izlenebilir. Herkese açık olan programdaki diğer konuşmalar hakkında detaylı bilgiler. saltonline.orgSalt’ın sosyal medya kanallarında duyurulacak.
İdil Çetin Doktorasını Galatasaray Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölümü’nde “İktidarın Görsel Repertuvarı: Lider Kültü İnşasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Fotoğrafları (1912-1950)” başlıklı teziyle tamamladı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde çeşitli dersler verdi. Eylül 2022’den bu yana Oslo Üniversitesi İdeoloji, Klasik Bilimler, Sanat ve Fikir Tarihi Bölümü’nde Marie Skłodowska-Curie doktora sonrası araştırmacısı olarak görev yapan Çetin, Ermenilerin ve Türklerin nasıl olduğunu karşılaştırmalı olarak incelediği bir araştırma projesi yürütecek. Fotoğrafın Osmanlı İmparatorluğu’na gelişini takiben bu yeni cihazla ilgili. gerçekleştiriyor. Çalışmaları fotoğraf tarihi, görsel kültür ve arşiv araştırmalarına odaklanıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı